torsdag 20 september 2012

fjärilar

Idag så får ni veta lite fakta om fjärilar. Skriv hjärna kommentarer om du vill veta någonting mer om Fjärilar.

Fakta fjärilar

Fjärilarna räknas till de insekter som har två par vingar, täckta av små vingfjäll. Nästan alla fjärilar har sugande mundelar som är formade som ett sugrör och kan rullas ihop. Med sugsnabeln suger de nektar och andra flytande safter.
Det finns även fjärilar med käkar som äter pollen..
I hela världen finns cirka 150 000 olika arter av fjärilar. I Sverige finns ungefär 2 800 arter.
Fjärilarna delas in i dagfjärilar och nattfjärilar. Det kan vara svårt att skilja mellan dagfjärilar och nattfjärilar.
Antennerna skiljer dem åt. Dessutom är dagfjärilarna ofta färggranna medan nattfjärilarna är kamouflagtecknade.
Fjärilar övervintrar antingen som ägg, larver, puppor eller fullbildade fjärilar. Det ovanligaste sättet att övervintra är som fullbildad fjäril.
 De flesta arterna som övervintrar som fjärilar tillhör gruppen nattflyn.
De kan krypa omkring på trädstammar eller ta en kort flygtur hela vintern om det är tillräckligt varmt.
De arter som vi kan se flyga omkring tidigt på våren är sådana som övervintrat som fullbildade fjärilar i något lämpligt utrymme.
Några av våra vanligaste och allra käraste dagfjärilar kläcktes redan hösten året innan, och har alltså suttit i dvala under vinterns härjningståg.
När sedan vår- och försommarsolen tittar fram och värmer upp omgivningen vaknar de snabbt till liv igen.
De övervintrande fjärilarna ser slitna ut och är färglösare än på sensommaren året innan.
De vanligaste övervintrande dagfjärilarna hos oss är nässelfjäril, påfågelöga, citronfjäril, sorgmantel och vinbärsfuks.
 
I maj flyger de första dagfjärilarna som är kläcktes året innan.

I juli börjar de riktigt stora fjärilarna att flyga. Även många nattaktiva fjärilar kläcks denna månad, ofta ser man dom i ljuset av ytterbelysningen.
Fjärilar är djur som de flesta av oss lägger märke till när de flyger förbi med sina vackra och ofta färggranna vingar. Den första fjärilen på våren ger hopp om varmare tider. Fjärilarna tillhör insekterna. I Sverige finns det 2700 arter av fjärilar, men de flesta av dem ser vi sällan eftersom de är aktiva på natten. De vi oftast ser är så kallade dagfjärilar som det finns 121 arter av i Sverige.
Dagfjärilens livscykel
Fjärilar lever sitt liv i olika stadier. Alla genomgår en fullständig förvandling från ägg, till larv, till puppa och färdig fjäril. På sommaren parar sig fjärilarna med varandra och sedan lägger honan ägg på en värdväxt. Efter att parningen ägt rum dör honan och hannen efter några veckor. Äggen kläcks och larverna börjar äta på växten. Larverna ömsar skinn när de växer sig större. När larverna är tillräckligt stora letar de upp en bra plats att förpuppa sig på.
 Puppan kan hänga på en gren eller grässtrå eller ligga i marken. Bilden till höger visar en puppa av sorgmantel. Puppan äter ingenting. Inne i puppan sker det en förvandling. Ur puppan kryper det sedan ut en fjäril med vingar, ben och sugsnabel på kroppen. Nu gäller det för fjärilen att hitta nektarrika blommor för att få energi till att hitta en partner att para sig med.
Anlägg en fjärilsrestaurang och en barnkammare
I dag minskar fjärilarna i Sverige och man kan göra en insats för fjärilarna genom att anlägga en fjärilsrestaurang. Fjärilar äter nektar från blommor. Fjärilen landar med hjälp av sina sex ben på blomman och sticker ner sin sugsnabel i blomman. Har du studerat fjärilens ben någon gång?
Växter som luktar gott och som är färggranna lockar till sig fjärilar. Anlägg en fjärilsrestaurang på skol- eller förskolegården med hjälp av t.ex. buddleja (även kallad fjärilsbuske), lavendel, timjan, oregano och pärlhyacint. Plantera växterna i klungor i ett soligt läge eftersom fjärilar gillar när det är varmt. Under varma dagar behöver fjärilar dricka. Ett grunt fågelbad med flacka kanter ger fjärilarna möjlighet att landa och dricka.
Tack för att du läste det kommer mer fakta imorgon eller så snart som möjligt MVH Emilia <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar